Gnocchi tonnati, czyli kopytka z tuńczykiem

Bardzo ciekawa propozycja na obiad lub kolację. Gncchi tonnati, czyli włoskie wydanie polskich kopytek. Doskonale smakują dzieciom i dorosłym, na słono z oliwą, w sosie pomidorowym czy śmietaną. Ostatnio spotkałem się z bardzo ciekawą kompozycją smakową w jednej z restauracji w galerii handlowej, a mianowicie gnocchi ze szpinakiem w sosie śmietanowym – rewelacja.

Ale przejdźmy do rzeczy. Do przyrządzenia gnocchi tonnati potrzebne są następujące składniki:

– 1 kg ziemniaków dowolnego rodzaju

– 1 kg pomidorów, ale łatwiejszym rozwiązaniem jest wybór pomidorów w puszce

– 200 gram tuńczyka z puszki w sosie własnym

– 250 gram mąki pszennej lub zmieszanej z wieloziarnistą

– 1 jajko

– 1 ząbek czosnku

– natka pietruszki, może być też oregano, bazylia

– olej rzepakowy

– oliwa extra vergine

– sól i pieprz

 

  1. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i gotujemy do zrobienia puree.
  2. Kiedy ziemniaki się gotują, można przyrządzić sos. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej rzepakowy i na rozgrzany olej wrzucamy wg kolejności: drobno posiekaną cebulkę, następnie gdy cebulka dobrze się zeszkli, dodajemy pomidory z puszki (najlepiej pokrojone). Po dodaniu drobno posiekanego/wyciśniętego czosnku i ziół, dusimy na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy wzbogacić sos dodatkową szczyptą ziół. Sos odstawiamy na bok i bierzemy się za gniotki.
  3. Ugotowane ziemniaki gnieciemy z bez masła i bez mleka – odstawiamy do ostygnięcia
  4. Ostudzone puree wrzucamy do dużej miski. Dodajemy jajko i odsączonego z wody tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy odrobinę oliwy i soli, a następnie po ponownym wymieszaniu dodajemy mąkę i ugniatamy ciasto dodają wg potrzeby oliwę i mąkę – ciasto powinno być gładkie i zwarte w sobie.
  5. Cisto dzielimy na kawałki do wałkowania
  6. Wałki formujemy ręcznie. Można wykorzystać widelec do spłaszczenia. Wałki kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.
  7. Zagotowujemy wodę w garnku z dodatkiem soli i wrzucamy gnocchi – wyjmujemy kiedy tylko wypłyną na powierzchnię. Za długie trzymanie w wodzie może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak.
  8. Podajemy od razu po wyjęciu z garnka z wcześniej przyrządzonym sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *